Doğum İzni Ne Kadar 2018 (Anne) – Doğum İzni Kaç Gün 2018 (Baba)

0

Doğum izni ne kadar sorusu, hem anneleri hem de babaları ilgilendiren önemli sorulardan birisidir.

Bu nedenle, biz de doğum izni konusu hem anneler hem de babalar açısından araştırdık.

Şimdi dilerseniz, doğum izni süreleriyle ilgili detaylara geçelim.

Babalar için doğum izni kaç gün 2018?

Babalar için doğum izni süresi, memurlar ve işçiler için farklıdır. Hatta sözleşmeli personel ve taşeron işçiler dahi bu süreler değişebilmektedir. Şimdi sırasıyla, babalar için doğum sürelerine bir göz atalım.

  • Memurların babalık izinleri 657 sayılı DMK’da belirtilmiştir. Buna göre, DMK’ya tabi bir kamu çalışanının babalık izni 10 gündür. Kamu personelinin eşinin doğum yapması halinde 10 gün babalık izni kullanılmaktadır. Bu süre, öğretmenler için de geçerlidir.
  • İşçilerin babalık izin hakkı ise 5 gündür. Bu izin hakkı ücretlidir. Ücretsiz değildir. Çalışmış gibi aylık ücretine yansır.
  • Sözleşmeli personel için babalık izni ise 2 gündür. Sözleşmeli olarak çalışan 4B’li personele eşinin doğum yapması halinde 2 gün babalık izni kullandırılmaktadır.
  • Taşeron işçiler için de normal işçi statüsünde çalışan işçiler ile aynıdır babalık izni. Toplam 5 gündür.

Bu süreler, iş günü değildir. Normal takvim günüdür. Bu şu anlama gelmektedir. Hafta sonuna denk gelmesi durumunda izin sayılmış olur. Örneğin çarşamba günü babalık izni başlamış ise işçilerin babalık izni 5 gün olduğu için bir sonraki hafta pazartesi çalışmaya başlanmalıdır. Aynı durum, memurlar için de geçerlidir.

Anneler için doğum izni ne kadar 2018?

Doğum yapacak veya yapan annelerin durumu ise babalardan daha farklıdır. Çünkü anneler, doğum öncesinde de doğum izni kullanabilmektedir.

Anneler, doğum öncesi 8 hafta, doğum sonrası 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta doğum izni kullanabilmektedir.

Doğumdan sonra 8 hafta geçtikten sonra ise işçi anneler, 6 aya kadar memur anneler, ise 24 aya kadar ücretsiz izin kullanma hakkına sahiptirler.

Doğum öncesinde 8 haftalık rapor hamileliğin 32. haftasında başlamaktadır. Ancak dilerlerse anneler, doktor onayı ile 37. haftaya kadar çalışabilirler. Bu durumda, doğum öncesi izin hakkı, doğum sonrasına eklenir.

Bu sürelerde, işçi anne, aylık ücretini SGK’dan, memur anneler ise aylık maaşlarını kurumlarından alabilmektedir.

Anneler, bebekleri bir yaşını doldurana kadar her gün 1,5 saat süt izni kullanabilmektedir. Süt izni, sadece çalışılan günler için geçerli olabilmektedir.

Anneler, dilerlerse işverenlerinden part-time çalışma talebinde de bulunabilmektedir. Bu durumda, işverenler fesih hakkını kullanamazlar. Tabii, bu durumun geçerli olabilmesi için anne ve babanın her ikisinin de çalışması zorunludur. Peki ne zamana kadar part-time çalışma durumu geçerli olabilir? Çocuğun mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden aybaşına kadar part-time çalışılabilir.

SGK süt parası ne kadar, SGK rapor parası ve SGK doğum borçlanması ne kadar isimli yazımızı da okuyabilirsiniz.

Ayrıca SGK işsizlik maaşı 2018 isimli yazımızda işsizlik maaşı alıp alamayacağınızı da öğrenebilirsiniz.

Sağlıcakla kalın.

Soru Sor veya Yorumunu Gönder

E-posta hesabınız yayımlanmayacaktır..