Engelli Çalıştırma Zorunluluğu 2018 Cezası – Yüzde Kaç – Engel Oranı
Engelli çalıştırma zorunluluğu, İş Kanunu’nun 30. maddesinde detaylı bir şekilde düzenlenmiştir.
Kanuna göre, işverenler, 50 veya daha fazla işçi çalıştırdıkları özel sektör işyerlerinde % 3 engelli işçi çalıştırmalıdır.
Peki ama işçinin engel oranı ne olmalıdır? İşçi sayısına göre engelli işçi sayısı nasıl hesaplanmalıdır? Engelli işçi çalıştırılmadığı takdirde cezası nedir? Engelli işçi çalıştırma koşulları nelerdir?
Tüm bu soruların cevaplarını engelli çalıştırma zorunluluğu isimli yazımızda çok net bir şekilde bulabilirsiniz.
Engelli çalıştırma zorunluluğu 2018 cezası nedir?
İşverenler tarafından cevabı en çok merak edilen soruların başında engelli işçi çalıştırmama cezasının ne kadar olduğu gelmektedir.
2018 yılında 50 veya daha fazla işçi çalıştıran işverenler, işletmelerinde engelli işçi çalıştırmadıkları takdirde, her engelli ve çalıştırmadığı her ay için engelli çalıştırma zorunluluğu nedeniyle 2.295 TL idari para cezasına çarptırılmaktadır. Bu ceza, Türkiye İş Kurumu İl Müdürü tarafından doğrudan verilir.
Bu cezaya rağmen engelli kontenjan açığı doldurulmaz ise ceza verilmeye devam edilir.
Engelli işçinin engel oranı en az yüzde kaç olmalıdır?
Sağlık kurulu raporu ile belgelendirilmek şartıyla işçinin engel oranı en az % 40 olmalıdır.
Engelli işçi sayısı nasıl hesaplanmalıdır?
50 veya daha fazla işçi çalıştırılan özel sektör işyerlerinde % 3 engelli işçi çalıştırma zorunluluğundan bahsetmiştik. Peki ama bu % 3 nasıl hesaplanmalıdır?
İşveren tarafından çalıştırılması gereken engelli işçi sayısı hesaplanırken aşağıdaki kurallar baz alınmalıdır.
- Aynı iş sınırları içerisinde eğer birden fazla iş yeri söz konusu ise iş yerlerinde bulunan toplam işçi sayısına göre engelli işçi sayısı hesaplanmalıdır.
- Engelli işçi sayısı hesaplanırken, belirli veya belirsiz süreli tüm iş sözleşmeleri dikkate alınmalı ve bu kapsamda çalışan tüm işçiler baz alınmalıdır.
- Kısmi süreli iş sözleşmeleri de çalışma süreleri dikkate alınarak tam süreli çalışmaya dönüştürülmelidir. Bu şekilde toplama yansıtılmalıdır.
- Eğer kısmi süreli olarak çalışan engelli işçi varsa bunlar da çalışma süreleri kapsamında tam süreli çalışmaya dünüştürülmeli ve toplam işçi sayısından düşürülmeli, eklenmemelidir.
- Engelli işçi sayısı hesaplanırken yarıma kadar kesirler dikkate alınmaz. Yarım ve daha fazla ise tama dönüştürülür. Örneğin, 50 kişi çalışıyor. 50 x %3 = 1,5 Bu durumda, 2 kişi çalıştırılmalıdır. Eğer sonuç, 1,3 olsaydı 1 kişi çalıştırmak yeterli olacaktı.
- İşçi sayısı tespitinde yer altı ve su altı işlerde çalışanlar hesaba katılmaz.
- İşçi sayısı tespitinde güvenlik elemanları hesaba katılmaz.
- Engelli çalıştırılan işçiler var ise bu işçiler de toplam işçi sayısı tespitinde hesaba katılmaz.
Engelli işçi çalıştırma koşulları nasıl olmalıdır?
İş yerlerinde engellilerin çalışmalarını kolaylaştıracak önlemlerin alınması gerekmektedir. Engelli işçilere uygun çalışma koşulları sağlanmalıdır. Sağlıkları için gerekli önlemler alınmalıdır. İşlerini yapabilmeleri için gerekli araç ve gereçler bulundurulmalıdır. Farklı herhangi bir muamelede kesinlikle bulunulmamalıdır.
Uyulması gereken süreler nedir? Engelli işçi nasıl istihdam edilmelidir?
İstihdam edilmesi gereken engelli işçiler Türkiye İş Kurumu aracılığıyla istihdam edilmelidir. Eğer kurum aracılığı olmadan bir engelli istihdamı söz konusu olmuşsa bu durum, işveren tarafından işe başlama tarihinden itibaren en geç 15 gün iş günü içerisinde Türkiye İş Kurumu İl Müdürlüğü’ne bildirilmeli ve tescil edilmelidir.
Önemli uyarı: Engelli işçi tescil edilmediyse kesinlikle engelli işçi statüsünde değerlendirilmez.
Peki, şimdi ise engelli işçi çalıştırma yükümlülüğü ortaya çıktıktan sonra işverenler ne yapmalıdır, buna geçelim.
- Adım: Böyle bir yükümlülük doğdu diyelim. Mesela işçi sayınız 37’den 50’ye çıktı. Bu durumda, 5 iş günü içerisinde işçinin niteliklerini belirterek Türkiye İş Kurumu İl Müdürlüğü’nden (İŞKUR) engelli işçi talebinde bulunmalısınız.
- Adım: İşveren, engelli işçi açığını, bu yükümlülük doğduğu andan itibaren 30 gün içinde karşılamalıdır.
- Adım: İŞKUR, başvuru tarihinden itibaren en geç 15 gün içinde engellileri, işveren ile görüştürür.
- Bu görüşmeden itibaren işveren, 15 gün içinde engelli işçi açığını gidermelidir.
- İşveren, işe alınmayanları gerekçesi ile İŞKUR’a bildirmelidir.
- Engelli işçinin İŞKUR tarafından tescili mutlaka yapılmalıdır.
Size ayrıca güzel bir duyurum var. Engelli çalıştırma zorunluluğu kapsamında iseniz hem engelli istihdamı edip hem de SGK teşviklerinden faydalanabilirsiniz. Bu kapsamda en doğru bilgiyi SGK prim teşvikleri isimli yazımızdan alabilirsiniz.
Ayrıca İhbar tazminatı şartları nelerdir? ve 2022 engelli maaşı şartları isimli yazılarımızı da okuyabilirsiniz.
Sağlıcakla kalın.