Raporlu İşçi Çalıştırma Cezası 2018 – Raporlu İşçi Çalışırsa Ne Olur?
Raporlu işçi çalıştırma cezası, özellikle raporlu işçi çalıştırma durumu ortaya çıktığında en fazla merak edilen konuların başında gelmektedir. Yazımız, sadece ceza ile ilgili olmayacak olup ayrıca raporlu işçinin çalıştırılıp çalıştırılamayacağı, çalıştırılması durumunda ne yapılması gerektiği vb. konular da irdelenecektir.
Hepimiz biliyoruz ki, işçiler hastalandığında, iş kazası ile karşı karşıya kaldığında, doğum iznine ayrıldığında ya da meslek hastalığına kapıldığında, rapor alarak istirahat etme ihtiyacı güdebilirler. İşçinin rapor alması halinde ise çalışmama durumu ortaya çıkar. Ancak, her ne kadar rapor bir işçi çalışmaz desek de uygulamada raporlu işçilerin dahi çalışma durumları olabiliyor.
Bu durumda ne yapılmalıdır? Cezası var mıdır? Ne yapmak gerekir?
Şimdi dilerseniz, konunun detaylarına geçelim.
Raporlu işçi çalışırsa ne olur?
Rapor alan işçilerin 3. günden itibaren rapor parası aldıklarını SGK rapor parası nereden alınır? isimli yazımızda anlatmıştık. Bu ödeme, çalışamayan işçiye yardımcı olmak amacıyla verilmektedir. Eğer rapor parası alan bir işçi çalışırsa ne olur? İşte sorun burada başlıyor.
Şunu ifade etmekte fayda var: Raporlu işçi çalışamaz, şeklinde kesin bir kural yasal mevzuatımızda yoktur. Yani, hiç bir şekilde raporlu işçi çalışamaz, demek yanlış olacaktır. Yukarıda da bahsetmiş olduğum gibi sorun rapor parası alan işçinin çalışmasıdır. Bunun sebebi ise rapor parası alan bir işçinin çalışamayacağıdır. Peki ama neden? Çünkü ortada bir çalışma durumu var ise bunun karşılığını SGK ödemez. Bu çalışmanın karşılığını işveren vermelidir.
Peki ama raporlu işçi çalışıyorsa ne yapılmalıdır?
Yapılması gereken şey oldukça basittir. Bu kapsamda işveren SGK’ya elektronik ortamda işçi için ”Çalıştı” bildiriminde bulunması gerekmektedir. Aksi takdirde ceza durumu ortaya çıkar.
Şunu tekrar belirtelim: Raporlu bir işçi çalışabilir. Bunda sıkıntı yok. Sağlığı yerinde ise çalışabilir. Demek çalışacak durumdadır. Ancak, aynı zamanda rapor parası alamaz.
Önemli uyarı: Şunu da ifade edelim, hiç bir işveren raporlu işçiyi çalışmaya zorlayamaz. İşten çıkarma tehdidinde bulunamaz.
Raporlu işçi çalıştırma cezası 2018 nedir?
Raporlu işçi çalıştırma cezası, raporlu işçinin çalışması durumunda işverenin SGK’ya ”Çalıştı” bildiriminde bulunmaması sonucu ortaya çıkmaktadır. Bu durumda, işverene idari para cezası kesilmektedir.
Peki ama raporlu işçi çalıştırma cezası 2018 yılında ne kadardır?
2017 yılında ceza, brüt asgari ücretin yarısı idi. 2017 yılında 888,75 TL’dir. 2018 yılında ise asgari ücret henüz belli olmadığından kesin bir tutar verememekteyiz. Ancak, şunu vurgulamakta fayda var ki, ceza, brüt asgari ücretin yarısıdır.
Ayrıca, işçiye ödenen rapor parası da faizi ile birlikte geri alınmaktadır.
Sonuç olarak;
- Rapor alan işçi, sağlık durumu uygunsa çalışabilir. Bunun için resmi bir engel yoktur. Bu durumda, işveren SGK’ya bildirimde bulunmalıdır. Aksi takdirde ceza ödemek zorunda kalınmaktadır.
- İşçinin hastalığı çalışmaya uygun değilse, asla çalıştırılamaz. Zorlanamaz. Aksi takdirde, işveren için ağır sonuçlar doğabilir.
İlginizi çekebilir: İşgücü maliyetleriniz çok mu fazla? SGK prim teşvikleri isimli yazımızda nasıl işgücü maliyetlerinizi azaltabileceğinizi anlatıyoruz!