SGK Evlilik İzni Kaç Gün 2018? Düğün İzni Kaç Gün 2018?
SGK evlilik izni 2018, özel sektörde çalışan ve evlenme hazırlığı yapan vatandaşlarımızın merak ettiği konulardan birisidir. Evlenmek üzere olan vatandaşlarımız da haliyle SGK evlilik izni süresini öğrenmek istiyorlar. Bu süreç içerisinde yer alacak vatandaşlarımız için tüm detaylı bilgilerin yer aldığı yazımızı okuyarak soru ve görüşlerinizi de bize aşağıdaki yorum bölümünden iletebilirsiniz.
SGK evlilik izni nedir?
Düğün izni olarak da bilinen evlilik izni, İş Kanunu‘nda düzenlenmiştir. Aslına bakarsanız, evlilik izni, bir mazeret iznidir. Kullanılması halinde yıllık izin hakkınızdan düşülmez ya da yıllık izniniz azalmaz. Ekstra bir izin olarak düşünebilirsiniz. Şunu da söylemeliyim ki, SGK evlilik izni kullanılması durumunda işçi ücretinden kesinti yapılmaz.
SGK evlilik izni kaç gün, ne kadar 2018?
İşçilerin evlenmesi durumunda ücretinden kesilmeden kullanabilecekleri SGK evlilik izni süresi, 3 gündür. Bu izin, İş Kanunu’nun Ek Madde 2’de şu şekilde ifade edilmiştir:
”İşçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü hâlinde üç gün, eşinin doğum yapması hâlinde ise beş gün ücretli izin verilir. İşçilerin en az yüzde yetmiş oranında engelli veya süreğen hastalığı olan çocuğunun tedavisinde, hastalık raporuna dayalı olarak ve çalışan ebeveynden sadece biri tarafından kullanılması kaydıyla, bir yıl içinde toptan veya bölümler hâlinde on güne kadar ücretli izin verilir.”
Ancak, şunu söylemeliyim ki bu süreler asgari süredir. Yani işveren ve işçi arasında yapılan sözleşmelerde artırılabilir. İş Kanunu’nda yazan 3 gün, minimum süredir.
SGK düğün izni süresi, 3 gün olup çalışılmış gün gibi ücret ödenir.
Memurlar için evlilik izni kaç gündür?
Memurlar için evlilik izni, 7 gündür.
Öğretmenler için evlilik izni kaç gündür?
Öğretmenler için evlilik izni, 7 gündür.
Evlilik izni hafta sonuna denk gelirse ne olur?
Evlilik izninin hafta sonuna denk gelmesi durumunda, hafta sonlarında geçen süreler de evlilik iznine dahildir. Örneğin, ilk gün Pazar’a denk geliyorsa, Pazar, Pazartesi, Salı günleri evlilik izin süreleriniz olacaktır. Ancak, bu durumu işvereniniz ile önceden planlayarak bertaraf edebilirsiniz. Normalde hafta tatilinin böyle bir izinde yanması çok mantıklı olmayacaktır.
İşçi ve işveren kendi aralarında anlaşarak SGK evlilik izninin ne zaman kullanılacağını kararlaştırabilirler.
Evlilik izni başvurusu nereye yapılır?
Evlilik izni başvurunuzu işvereninize yapabilirsiniz. Bunun için evlilik izni dilekçesi yazabilirsiniz. Gayet basit bir şekilde durumunuzu ifade ederek dilekçeyle bu hakkınızı talep edebilirsiniz. Tabii, öncesinden nikah dairesinden nikah tarihini ve saatini gösteren onaylı bir evrak almanız faydalı olacaktır. Dilekçenize bu belgeyi de ekleyebilirsiniz.
Evlilik izni sadece bir kez mi kullanılır?
Hayır. Düğün izni olarak da bilinen SGK evlilik izni, her evlenme durumunda verilmektedir. Örneğin, A kişisi 3. evliliğini yapsa da evlilik izni kullanmaya hak kazanır.
Evlilik iznini merak edenlerin aşağıdaki yazılarımızı da inceleyebileceklerini düşünüyoruz.
Mutlu, mesut ve uzun ömürlü evlilik hayatı dileriz!
Evlilik izni ile ilgili bir düzenleme yapıldığını duydum. Acaba özel sektörde çalışan öğretmen ve yöneticiler de 1 hafta evlilik izni kullanabiliyorlar mı? Eğer kullanamıyorlarsa, iş yerlerine uzak bir şehirde evlenecek olanların da düğün izni yine 3 gün mü? Çünkü 2 gün yola gidiyor zaten.