SGK İş Göremezlik Raporu Nedir? Nasıl Alınır? Nasıl Verilir?

0

SGK iş göremezlik raporu nedir? Nasıl alınır? Nasıl verilir? Tüm bu soruların cevabı sizin için hazırladığımız yazımızda.

SGK İş Göremezlik Raporu Nedir?

Sigortalı bir çalışanın rahatsızlanması veya çeşitli nedenlerle çalışamayacak duruma gelmesi durumunda SGK tarafından ilgili sigortalı çalışana iş göremezlik raporu sonucu rapor parası verilebilmektedir.

Yani, eğer rahatsız iseniz veya çalışamayacak durumda iseniz ve bu durumu sağlık raporu ile ispatlayabilecek durumundaysanız; SGK’dan rapor parası alabilirsiniz.

Şimdi dilerseniz, SGK iş göremezlik raporu nasıl alınır veya nasıl verilir, bu duruma değinelim.

SGK İş Göremezlik Raporu Nasıl Alınır?

Bu rapor, sadece Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yetkiye sahip kuruluşlar kapsamında alınabilir. Bu şartın göz önünde bulundurulması halinde başta devlet hastaneleri olmak üzere,üniversite hastaneleri, sağlık ocağı ya da aile hekimliği, özel hastaneler, SGK anlaşması bulunan sağlık sunucularından bu raporu alabilirsiniz. Tüm bu kurum ile kuruluşlar üzerinden rapor almanız mümkün olmaktadır.

Hastalanma, meslek hastalığı, iş kazası, analık hali gibi durumlarda rapor alabilirsiniz.

SGK iş Göremezlik Raporu Ödemeleri Nasıl Yapılmaktadır?

Sağlık raporu ödemeleri adına sürelerin göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Şöyle ki raporun maksimum 10 günlük kısmı, SGK tarafından ödenmektedir. Aynı hekim kapsamında yine 10 gün olarak alınan raporun parası da ödenmektedir. Nitekim arada herhangi bir kesintinin olmamasına dikkat etmeniz isteniyor. Aynı hekim üzerinden maksimum 40 gün rapor alma hakkına sahipsiniz. 40 günden sonra rapor parası alınamamaktadır. İş yeri hekimleri ise en çok 2 güne kadar bu raporu verebilmektedir.

Meslek hastalığı veya iş kazası durumları hariç diğer durumlarda rapor parası alabilmeniz için rapor tarihinden önceki son 1 yıl içinde en az 90 gün sigorta priminizin yatmış olması gerekmektedir. Bu ayrıma da dikkat etmenizde fayda vardır.

Rapor Parası Ne Kadardır?

Sabit bir rapor parası yoktur. Bu para, aylık ücretinize göre değişmektedir. Şöyle ki, sigortalının rapor aldığı tarihten önceki son 3 aylık kazancı toplanmakta ve bu tutar prim gün sayısına bölünmektedir. Çıkan rakam ise günlük kazancınızı size gösterecektir.

  • Eğer iş kazası veya meslek hastalığı söz konusu ise raporlu gün sayısı kadar
  • Analık halinde yine raporlu gün sayısı kazar
  • Hastalık söz konusu ise raporun 3. gününden itibaren rapor parası ödenmektedir.

Raporu alan sigortalı çalışan, eğer yatarak tedavi oldu ise günlük kazancının yarısını; ayakta tedavi görmüş ise  günlük kazancının 2/3’ünü rapor parası olarak alacaktır. Bu tutarı, rapor gün sayısı ile çarpmanız durumunda alacağınız rapor parası ortaya çıkacaktır.

Rapor parası ile ilgili tüm detayları SGK rapor parası isimli yazımızdan da okuyabilirsiniz.

Soru Sor veya Yorumunu Gönder

E-posta hesabınız yayımlanmayacaktır..