SGK Süt Parası Ne Kadar 2018? Hangi Tarihlerde Alınır?
Süt parası nedir? Diğer bir ifadeyle emzirme ödeneği kimlere verilir? Nasıl başvurulur? Başvuru süresi ve talep dilekçesi nedir? SGK süt parası ne kadar 2018? Emzirme ödeneği hangi tarihlerde alınır? Gerekli evraklar nelerdir? Nasıl sorgulanır?
Diğer ismi emzirme ödeneği olan süt parasına ilişkin bu soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.
Süt parası (Emzirme ödeneği) nedir? Şartları nelerdir?
Süt parası, analık sigortasından kaynak ayrılan SGK yardımlarından birisidir. Emzirme ödeneği olarak da bilinen süt parası, çocuğu olan sigortalılara verilir. Ancak, her çocuğu olan sigortalıya da verilmez. Bu destekten faydalanabilmeniz için bazı şartları sağlamanız gerekmektedir.
İşte o şartlar:
- Hizmet akdine tabi (4/A’lı) çalışan sigortalılar için, doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması
- Kendi adına ve hesabına (4/B’li) çalışan sigortalılar için, doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları primi yatırılmış ve GSS primi dahil prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması
- Doğan çocuğun veya çocukların yaşaması
Şunu da ifade edelim, süt parası alabilmek için annenin sigortalı olması şart değildir. Bebeğin babası sigortalı ise süt parası yine alınabilmektedir. Tabiki de yukarıdaki şartları sağlamaları halinde.
Bir nebze de olsa aileye destek sağlayan süt parası, doğum sonucu aileye verilen bir defaya mahsus bir hediyedir aslında. Maddi olarak yardım edebilmek adına oluşturulan bu ödeneğin başka başlıklar altında detaylarına dilerseniz geçelim.
Süt parası kimlere verilir 2018 ? Emzirme ödeneğini kimler alabilir?
Bunu yukarıda da açıkladık aslında. Ancak, ilgili kanunda bu durumda nasıl ifade edilmiş, bunu açıklamak istiyorum. 5510 sayılı kanunun 4. maddesinde bu konu şu şekilde ifade edilmiştir.
“Analık sigortasından sigortalı kadına veya sigortalı olmayan karısının doğum yapması nedeniyle sigortalı erkeğe, bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamındaki sigortalılardan; kendi çalışmalarından dolayı gelir veya aylık alan kadına ya da gelir veya aylık alan erkeğin sigortalı olmayan eşine, her çocuk için yaşaması şartıyla doğum tarihinde geçerli olan ve Kurum Yönetim Kurulunca belirlenip Bakan tarafından onaylanan tarife üzerinden emzirme ödeneği verilir.”
Burada yine ifade edeyim, kesinlikle annenin sigortalı olma şartı yok. Baba sigortalıysa ve yukarıda paylaştığım şartları sağlıyorsa emzirme ödeneği alınır. Buna göre, sigortalı çalışanlar, Bağ-Kur’lular, SGK’dan bu ödeneği çok rahat bir şekilde alabilirler.
Emzirme ödeneği ne yazık ki memurlar verilmemektedir. Bu konuda, tarafımıza sıkça sorular gelmektedir. 5510 sayılı kanun, emzirme ödeneğinin memurlara verilemeyeceğini açıkça ifade etmiştir.
Şartları sağlıyorum, emzirme ödeneğine nasıl başvuru yapmalıyım?
Süt parası için başvuru yapmanız gerekmektedir. Başvuru yapsanız dahi yine de takipçisi olmalısınız. Eğer süt parası almaya hak kazanmış iseniz, kimlik paylaşım sistemi üzerinden bir tespit işlemi sonrası paranız hesabınıza yatacaktır. Eğer sisteme geç düşmüş ise durumunuz ya da süt parasını bir an evvel almak istiyorsanız, nerede ikamet ediyorsanız, oradaki SGK İl Müdürlüğü’ne giderek doğum raporu ve diğer belgeler ile birlikte bir talep dilekçesi yazmanızı öneririm. Gerekli evrakları aşağıda paylaşıyorum:
- Talep formu ya da dilekçesi (Aşağıda paylaştığım dilekçe)
- Doğum belgesi
- Evlilik cüzdanı fotokopisi
- Doğum tarihi itibariyle sigortalıya ait 120 gün hizmet süresi bulunduğunu gösterir vizite
Başvuru süresi ile de ilgili bir konuya değinmek istiyorum. SGK süt parası yardımında zaman aşımı süresi 5 yıldır. Peki ama bu ne demektir? Bu şu anlama geliyor: Eğer bu hakkın doğumundan itibaren 5 yıl içinde süt parası başvuru yapmadıysanız, bu yardımı alamazsınız.
SGK süt parası talep dilekçesini indirmek için tıklayınız.
SGK süt parası ne kadar 2018?
Yıllar itibariyle emzirme ödeneği, yani süt parasının sürekli artığını söyleyebilirim. Öyle ki, 2008 yılında 50 TL olan süt parası, 2018 yılında 148 TL olmuştur.
- 2008 yılı için 50 TL
- 2009 yılı için 70 TL
- 2010 yılı için 75 TL
- 2011 yılı için 80 TL
- 2012 yılı için 89 TL
- 2013 yılında 94 TL
- 2014 yılı için 103 TL
- 2015 yılı için 112 TL
- 2016 yılı için 122 TL
- 2017 yılı için 132 TL
- 2018 yılı için 148 TL
Sonuç olarak, SGK süt parası ne kadar sorusunun cevabı 2018 yılı için 148 TL’dir.
Konuyla alakalı olması açısından iki farklı desteği daha burada belirtmekte fayda var, diye düşünüyorum. Bunlardan birisi SGK doğum parası, diğeri de çocuk yardımıdır. Her ikisinden de faydalanmanız mümkündür. SGK süt parasını düşündüğümüzde, üçünü birden alabilmeniz söz konusu olacaktır.
İlgili içerik: SGK doğum parası 2018 ve ASPB doğum yardımı 2018
Süt parası kaç ay alınır 2018?
Süt parası, doğum başına bir kere verilir. Yani, bir kereye mahsus bir ödemedir. 2018 yılı için hesabınıza 148 TL yatılır ve aynı doğum için başka bir süt parası alma durumunuz söz konusu olmaz. Sürekli bir şekilde süt parası yani emzirme ödeneği alma durumu asla söz konusu değildir. Vatandaşlarımız bu konuda sıklıkla yanılgıya düşmektedir. Ancak, farklı bir doğum olması durumunda o yıl için belirlenen süt parasını tekrar alma durumunuz olacaktır.
SGK süt parası ne zaman yatar 2018?
Yine, en fazla sorulan soruların başında gelen bir konuya değineceğiz. Süt parası, başvuru yaptığınız aydan sonra gelen ayın 8’i ile 14’ü arasında yatırılacaktır.
SGK süt parası nereye yatar 2018?
Süt parası, Ziraat Bankası’na yatmaktadır. Süt parası almaya hak kazanmış iseniz herhangi bir Ziraat Bankası şubesine giderek süt paranızı alabilirsiniz. Eğer adınıza herhangi bir Ziraat Bankası hesabınız yok ise emzirme ödeneği, adınıza yatacak ve yine Ziraat Bankası’ndan paranızı alacaksınız. Ancak, Ziraat Bankası’na giderken yanınızda mutlaka kimliğiniz bulunmalıdır. Başka herhangi bir belge sizden istemeyeceklerdir.
SGK süt parası sorgulama nasıl yapılır?
Süt parası sorgulama işlemini size en yakın Ziraat Bankası’na giderek yapabilirsiniz. Ne yazık ki e-devlet üzerinden sorgulama yapılamamaktadır. Bu nedenle, başvuru yaptığınız aydan sonra gelen ayın 8’ile 14’ü arasında paranız yatacağından bu tarihlerde sorgulama yapmanızı öneririm.
SGK süt parası ne kadar 2018 yazımızın haricinde Doğum izni ne kadar? isimli yazımızı da inceleyebilirsiniz.